Co je to pálení žáhy a jak vzniká
Pálení žáhy se odborně označuje jako pyróza. Jedná se o poměrně časté onemocnění, které postihuje jak dospělé, tak děti. Velice často trápí také těhotné ženy. Je to dáno zvětšováním plodu, který tlačí na žaludek a dráždí ho. Nejčastějším původcem pálení žáhy je tzv. gastroezofageální reflux (reflux jícnu).
Reflux jícnu je porucha trávení, kdy se žaludeční šťávy vrací ze žaludku zpět do jícnu. Na vině je dolní jícnový svěrač (odděluje žaludek a jícen), který dokonale netěsní, je ochablý či nefunguje správným způsobem. Reflux tak způsobí pálení žáhy, které se projevuje jako kyselá či hořká pachuť v ústech. Zhoršení tohoto stavu můžete zaznamenat především v noci nebo kdykoli, kdy zaujmete polohu vleže. Pálení žáhy občas postihne každého, ale v případě, že se opakuje, je vhodné kontaktovat svého ošetřujícího lékaře. Pokud totiž tyto potíže přetrvávají, může dojít k silnému poškození sliznice jícnu, které má za následek vznik jícnových vředů.
Příčiny a příznaky pálení žáhy
Příčin pálení žáhy existuje několik, mezi nejčastější řadíme: dlouhodobě zvýšenou tělesnou hmotnost, nadměrnou konzumaci kávy, alkoholu a kořeněných pokrmů, kouření, nadměrné vystavení stresu a nošení těsného oblečení. Při stanovení pozitivní diagnózy se u vás pravděpodobně projeví: pálení na hrudi a v krku, „hořkokyselý pocit“ při polykání, pocity na říhání či nadýmání, zahlenění a potřeba si odkašlat.
6 tipů, jak se pálení žáhy vyhnout
Nejúčinnějším postupem, jak se vyhnout pálení žáhy, je snížení kyselosti žaludečních šťáv. Můžete toho docílit užíváním léků, které se odborně označují jako antacida a mají snížené pH (např. Rennie). Jiným, ale také skvělým způsobem je potom snížení vytváření žaludečních kyselin (např. Omeprazol) nebo užívání medikamentů podporujících správnou funkci trávicí trubice (prokinetika). Pokud chcete s pálením žáhy zabojovat přírodním způsobem, doporučujeme konzumaci následujících druhů potravin:
Zázvor: Je znám pro své protizánětlivé a dezinfekční účinky. Jeho plátky zalijte převařenou vodou a nechte 10 minut odležet. Konzumujte mezi jednotlivými pokrmy.
Šťáva z citronu: Jedenkrát denně vypijte po jídle sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Pozitivně ovlivňuje tvorbu kyseliny solné v žaludku.
Mandle: Jejich blahodárný vliv na neutralizaci žaludeční kyseliny byl několikrát prokázán.
Jablečný ocet: Několik lžiček jablečného octa ve sklenici vlažné vody vám uleví od překyselení žaludku a pálivého pocitu v ústech.
Šťáva z brambor: Šťáva získaná z čerstvých brambor má zásaditou povahu, což má blahodárný účinek na překyselený žaludek a jícen.
Med: Rozmíchejte 1-2 lžičky ve sklenici teplé vody a lehce popíjejte během celého dne. Med má ochrannou funkci, při podrážděném jícnu působí jako balzám a urychluje hojení poškozené sliznice.
Prevence
Mezi hlavní způsoby, jak bojovat proti překyselení žaludku a pálení žáhy, je zařazení správných stravovacích návyků do běžného života. Vyhýbejte se všem výše uvedeným negativním činitelům, vytvořte si účinný a fungující jídelníček. Zásadní je stravovat se pravidelně a v malých dávkách. Poslední jídlo si dopřejte 4 hodiny před spánkem, po konzumaci se nevěnujte aktivní činnosti či sportu. Pálení žáhy patří mezi nejčastější zdravotní problémy dnešních dnů. Pokud se ovšem rozhodnete pro zdravý životní styl, budete si udržovat svoji hmotnost a dopřávat si dostatek pohybu, udržíte svůj žaludek a jícen v klidu natolik, že vám nezpůsobí větší zdravotní obtíže.